Chrom jest szczególnie potrzebny
osobom w podeszłym wieku. U osób starszych organizm gorzej
przyswaja węglowodany, co prowadzi do niedoboru chromu a dalej do
zaburzeń przemiany glukozy. Tak więc niedobór chromu w pożywieniu
prowadzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi oraz w moczu i
wzrasta poziom cholesterolu.
Chorym na cukrzycę i osobom starszym
,potrzebne jest większe zapotrzebowanie na chrom, który współdziała
z insuliną i reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom
cholesterolu. Obok stałej opieki lekarskiej i profilaktyki niezbędna
jest prawidłowa dieta .Chrom w dużej ilości zawierają : drożdże
piwne ,wątroba,-w mniejszym stopniu:ziemniaki ze skórką,wołowina,
świeże warzywa, chleb razowy,sery, nóżki kurcząt. Chrom
zawierają również świeże owoce, pierś kurcząt,ryby. Najmniej
posiadają chromu produkty takie jak: makaron,płatki
kukurydziane,masło, kupne mleko,margaryna i cukier.
Uzupełniać dietę w chrom powinni nie
tylko chorzy na cukrzycę ale również kobiety w ciąży,matki
karmiące, alkoholicy ,osoby powyżej 45 roku życia, rekonwalescenci
oraz osoby po operacjach i złamaniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz