Winorośl była uprawiana w starożytnym
Egipcie, Mezopotamii ,Asyrii, Babilonu, Grecji i Rzymie.
Do celów kulinarnych, przetwórstwa
oraz leczniczych wykorzystuje się liście i owoce winorośli
właściwej. Winogrona są bogate w związki chemiczne min.
garbniki, olejki eteryczne, cukry, kwasy organiczne, składniki
mineralne ( potas, magnez, magnez , cynk, miedz, wapń, fosfor,jod,
żelazo, kobalt ), enzymy i witaminy A, C, PP,B1,B2, B6, B12.
Zawartość potasu jest korzystna na układ krążeniowy,serce oraz
na układ moczopędny. Ponadto owoce winorośli są zasobne w fosfor
i wapń,które są niezbędne w budowie kości i zębów oraz
działają regenerująco na zmęczenie. Magnez,chlor stabilizują
system nerwowy . Winogrona zawierają łatwo przyswajalną glukozę i
fruktozę .Posiadają inne związki jak kwasy organiczne i
przeciwutleniacze ,które zapobiegają miażdżycy(szczególnie
ciemne winogrona). Jedzenie owoców winogron wzmacnia odporność
organizm na przeziębienia i infekcje
Winogrona należą do owoców bardzo
smacznych. Z uwagi na bogactwo związków naturalnych najlepiej jest
je spożywać na surowo. Mają zastosowanie w kuchni do sałatek
owocowych , dodatków do ciast, tortów, deserów oraz lodów. W
liście winogron ,które mają przyjemny kwaskowy smak, można
zawijać mięso i inne dodatki. Owoców winorośli od dawna
wykorzystywano do wyrobu win. Wino z winogron uznaje się jako
środek podnoszący libido. W szczególny sposób jest związane z
kultem Dionizosa, boga rozpusty i erotycznych szaleństw. Wino
wzbogacano wówczas ziołami – liśćmi bluszczu, wawrzyna , mirtu
rozmarynu, owocem jałowca, tymiankiem, korzeniem mandragory i inne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz