sobota, 16 lutego 2013

WINOROŚL WŁAŚCIWA - NATURALNY LEK I AFRODYZJAK

Winorośl była uprawiana w starożytnym Egipcie, Mezopotamii ,Asyrii, Babilonu, Grecji i Rzymie.
Do celów kulinarnych, przetwórstwa oraz leczniczych wykorzystuje się liście i owoce winorośli właściwej. Winogrona są bogate w związki chemiczne min. garbniki, olejki eteryczne, cukry, kwasy organiczne, składniki mineralne ( potas, magnez, magnez , cynk, miedz, wapń, fosfor,jod, żelazo, kobalt ), enzymy i witaminy A, C, PP,B1,B2, B6, B12. Zawartość potasu jest korzystna na układ krążeniowy,serce oraz na układ moczopędny. Ponadto owoce winorośli są zasobne w fosfor i wapń,które są niezbędne w budowie kości i zębów oraz działają regenerująco na zmęczenie. Magnez,chlor stabilizują system nerwowy . Winogrona zawierają łatwo przyswajalną glukozę i fruktozę .Posiadają inne związki jak kwasy organiczne i przeciwutleniacze ,które zapobiegają miażdżycy(szczególnie ciemne winogrona). Jedzenie owoców winogron wzmacnia odporność organizm na przeziębienia i infekcje
Winogrona należą do owoców bardzo smacznych. Z uwagi na bogactwo związków naturalnych najlepiej jest je spożywać na surowo. Mają zastosowanie w kuchni do sałatek owocowych , dodatków do ciast, tortów, deserów oraz lodów. W liście winogron ,które mają przyjemny kwaskowy smak, można zawijać mięso i inne dodatki. Owoców winorośli od dawna wykorzystywano do wyrobu win. Wino z winogron uznaje się jako środek podnoszący libido. W szczególny sposób jest związane z kultem Dionizosa, boga rozpusty i erotycznych szaleństw. Wino wzbogacano wówczas ziołami – liśćmi bluszczu, wawrzyna , mirtu rozmarynu, owocem jałowca, tymiankiem, korzeniem mandragory i inne.

Brak komentarzy: