niedziela, 3 marca 2013

REFLUKS ŻOŁĄDKOWO-PRZEŁYKOWY(PROFILAKTYKA)

Refluks żołądkowo-przełykowy objawia się mimowolnym zarzucaniem treści żołądkowej do przełyku (pokarm, ślina, żółć, sok żołądkowy i trzustkowy). Prowadzi to do uszkodzenia błony
śluzowej i do zmian zapalnych. Chorzy zazwyczaj skarżą się na pieczenie w nadbrzuszu i w klatce piersiowej. Inne objawy to: nadkwasota, niesmak w ustach oraz przewlekły kaszel. Refluks może rozwijać się jako następstwo różnych zaburzeń w czynności układu pokarmowego, które doprowadziły do osłabienia napięcia w dolnych partiach zwieracza przełyku.
Czynnik sprzyjające rozwojowi refluksu żołądkowo-przełykowego to: nadwaga; ciąża; nieodpowiednia dieta (spożywanie nadmierną ilość tłustych pokarmów); stosowanie niektórych leków rozkurczowych i hipotensyjnych(obniżających ciśnienie tętnicze krwi); picie alkoholu,kawy,mocnej herbaty i napojów gazowanych; spożywania lodów, czekolady, bitej śmietany ;palenie tytoniu; przyjmowanie pozycji leżącej bezpośrednio po posiłku.
W profilaktyce refluksu żołądkowo-przełykowego duże znaczenie ma utrzymanie prawidłowej masy ciała .Wskazana jest zmiana starych nawyków żywieniowych , wprowadzenie diety i większa
aktywność fizyczna. Zalecane jest noszenie odpowiednie odzieży, która nie będzie uciskać żołądek i okolice, unikanie stresów. Należy wykluczyć:spożywanie posiłków późno przed zaśnięciem; unikanie ostrych przypraw(chili, pieprzu; papryki); spożywania żółtych serów i topionych, tłustego mięsa,wędlin, podrobów, cytrusów i pieczywa pszennego
W diecie zaleca się produkty zasadotwórcze: warzywa, drobne kasze(manna,krakowska),ryż biały,płatki śniadaniowe, nisko-tłuszczowe produkty nabiałowe(mleko,twaróg chudy ,serki homogenizowane, kefir),jaja (na miękko i na parze),chude mięso i ryby,przeciery owocowe, łagodne przyprawy,niegazowane napoje.

Brak komentarzy: