Refluks żołądkowo-przełykowy
objawia się mimowolnym zarzucaniem treści żołądkowej do przełyku
(pokarm, ślina, żółć, sok żołądkowy i trzustkowy). Prowadzi to
do uszkodzenia błony
śluzowej i do zmian zapalnych. Chorzy
zazwyczaj skarżą się na pieczenie w nadbrzuszu i w klatce
piersiowej. Inne objawy to: nadkwasota, niesmak w ustach oraz
przewlekły kaszel. Refluks może rozwijać się jako następstwo
różnych zaburzeń w czynności układu pokarmowego, które
doprowadziły do osłabienia napięcia w dolnych partiach zwieracza
przełyku.
Czynnik sprzyjające rozwojowi refluksu
żołądkowo-przełykowego to: nadwaga; ciąża; nieodpowiednia dieta
(spożywanie nadmierną ilość tłustych pokarmów); stosowanie
niektórych leków rozkurczowych i hipotensyjnych(obniżających
ciśnienie tętnicze krwi); picie alkoholu,kawy,mocnej herbaty i
napojów gazowanych; spożywania lodów, czekolady, bitej śmietany ;palenie tytoniu; przyjmowanie pozycji leżącej
bezpośrednio po posiłku.
W profilaktyce refluksu
żołądkowo-przełykowego duże znaczenie ma utrzymanie prawidłowej
masy ciała .Wskazana jest zmiana starych nawyków żywieniowych ,
wprowadzenie diety i większa
aktywność fizyczna. Zalecane jest
noszenie odpowiednie odzieży, która nie będzie uciskać żołądek
i okolice, unikanie stresów. Należy wykluczyć:spożywanie posiłków
późno przed zaśnięciem; unikanie ostrych przypraw(chili, pieprzu;
papryki); spożywania żółtych serów i topionych, tłustego
mięsa,wędlin, podrobów, cytrusów i pieczywa pszennego
W diecie zaleca się produkty
zasadotwórcze: warzywa, drobne kasze(manna,krakowska),ryż
biały,płatki śniadaniowe, nisko-tłuszczowe produkty
nabiałowe(mleko,twaróg chudy ,serki homogenizowane, kefir),jaja (na
miękko i na parze),chude mięso i ryby,przeciery owocowe, łagodne
przyprawy,niegazowane napoje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz