poniedziałek, 4 marca 2013

RZEPIK POSPOLITY- ZIOŁOWY LEK

Rzepik jest rośliną mało znaną . Do XVIII w. był bardzo popularnym surowcem leczniczym.
Rzepik należy do roślin pospolitych , rośnie na suchych zboczach , miedzach i polanach. Skład chemiczny rzepiku pospolitego to: garbniki, gorycze,flawonoidy, krzemionka, witamina C, PP i związki żelaza. W medycynie ludowej do dziś stosuje się rzepik w schorzeniach układu pokarmowego, zwłaszcza żołądka. Garbniki działają ściągająco i bakteriobójczo na błonę śluzowa przewodu pokarmowego. Zawartość w zielu witaminy PP , ma korzystny wpływ czynność wpływ na czynność żołądka, wątroby, serca oraz przynosi ulgę w chorobie wrzodowej .Zioło w postaci naparów leczy biegunki, niedokwaśność i lekkie zatrucia , u dzieci napary używa się po jedzeniu.
Duży wpływ wywierają wyciągi z rzepiku na drogi żółciowe. Granulaty (Gastrogran i Cholegran )o działaniu żółciopędnym zawierają w składzie ziele rzepiku .
Odwary z rzepiku pospolitego są stosowane zewnętrznie, z uwagi na jego działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Odwar przygotowuje się z 2 łyżek ziela,na 1 szklankę wody, całość gotować od 5 do 15 minut. Odwarem leczy się żylakowe owrzodzenia kończyn, zapalenie żył(okłady),otarcia naskórka i wypryski(przemywanie), oraz do płukania gardła w stanach zapalnych( dodaje się jedną łyżeczkę miodu i gliceryny).Odwar z ziela wykorzystuje się w garbarstwie do barwienia wełny na piękny złoty kolor.

Brak komentarzy: