Makaron jest nieodzownym dodatkiem do
codziennych posiłków. Zaleta makaronu jest to, że dania z nich
można szybko przygotować, urozmaicić sosem mięsnym,warzywnym lub
owocowym.
Makaron jest głównym źródłem
energii; stosowanej jako uzupełnienie diety w cukrzycy; dzięki
dużej zawartości węglowodanów makaron działa jak naturalny lek
antydepresyjny, podnosi poziom serotoniny w mózgu. Makaron jest
niewskazany przy : otyłości, w dietach odchudzających(z uwagi na
kalorie);w diecie bezglutenowej;osobom chorym na miażdżyce z
wysokim cholesterolem.
Kilka rad w przygotowaniu makaronu:
makaron gotować w osolonej wodzie (2-4 razy więcej niż makaronu);
do ugotowanego makaronu , zaraz po odcedzeniu warto jest dodać nieco
oliwy co sprawi ,że makaron lub kluski nie będą się kleić i sos
łatwo przylgnie do makaronu; nie należy gotować w tej samej wodzie
makaronów różnego rodzaju; makaron (do sosu z mięsem lub
warzywami)będzie smaczniejszy gdy do wody, w której gotuje się on
dodamy kostkę bulionową.
Ostatnio na rynku można spotkać
makarony wzbogacone składnikami mineralnymi np. solami magnezu i
żelaza,błonnikiem oraz witaminami z grupy Bi witamina C. Pojawiły
się również makarony kolorowe z dodatkiem naturalnych barwników
np.;zielony z dodania sok ze szpinaku,czerwony z dodatkiem soku z
buraków a pomarańczowy z dodatkiem soku z marchwi. Kolorowe
makarony są z mąki pszennej. W sklepach można kupić makaron
razowy, kukurydziany, pszenno -kukurydziany. W kuchni chińskiej
używa się makaron sojowy i ryżowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz