czwartek, 4 kwietnia 2013

MAKARON A NATURALNA DIETA

Makaron jest nieodzownym dodatkiem do codziennych posiłków. Zaleta makaronu jest to, że dania z nich można szybko przygotować, urozmaicić sosem mięsnym,warzywnym lub owocowym.
Makaron jest głównym źródłem energii; stosowanej jako uzupełnienie diety w cukrzycy; dzięki dużej zawartości węglowodanów makaron działa jak naturalny lek antydepresyjny, podnosi poziom serotoniny w mózgu. Makaron jest niewskazany przy : otyłości, w dietach odchudzających(z uwagi na kalorie);w diecie bezglutenowej;osobom chorym na miażdżyce z wysokim cholesterolem.
Kilka rad w przygotowaniu makaronu: makaron gotować w osolonej wodzie (2-4 razy więcej niż makaronu); do ugotowanego makaronu , zaraz po odcedzeniu warto jest dodać nieco oliwy co sprawi ,że makaron lub kluski nie będą się kleić i sos łatwo przylgnie do makaronu; nie należy gotować w tej samej wodzie makaronów różnego rodzaju; makaron (do sosu z mięsem lub warzywami)będzie smaczniejszy gdy do wody, w której gotuje się on dodamy kostkę bulionową.
Ostatnio na rynku można spotkać makarony wzbogacone składnikami mineralnymi np. solami magnezu i żelaza,błonnikiem oraz witaminami z grupy Bi witamina C. Pojawiły się również makarony kolorowe z dodatkiem naturalnych barwników np.;zielony z dodania sok ze szpinaku,czerwony z dodatkiem soku z buraków a pomarańczowy z dodatkiem soku z marchwi. Kolorowe makarony są z mąki pszennej. W sklepach można kupić makaron razowy, kukurydziany, pszenno -kukurydziany. W kuchni chińskiej używa się makaron sojowy i ryżowy.

Brak komentarzy: