środa, 3 kwietnia 2013

POTAS NIEZBĘDNY DLA ORGANIZMU-PROFILAKTYKA

Potas jest głównym kationem(jonem dodatnim)płynu komórkowego i jednym z najważniejszych pierwiastków wchodzących w skład płynów ustrojowych człowieka. Wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Wpływa na metabolizm węglowodanów i wraz z sodem na gospodarkę wodna organizmu. Pomaga utrzymać kwasowo-zasadową . Metal ten jest ważnym składnikiem cytoplazmy komórek (mięśni i narządów miąższowych).
Długotrwały wysiłek fizyczny powoduje spadek zawartości potasu w mięśniach. Dlatego też sportowcy(lekkoatleci) muszą uzupełniać potas w postaci tabletek. Potas jest dostępny w aptece w postaci granulatu,roztworu i tabletek. Można przyjmować go profilaktycznie podczas posiłków. Nie mogą przyjmować potas (bez konsultacji z lekarzem ) chorzy na ostrą i przewlekłą niewydolność nerek, przy wrzodach żołądka i jelit,w chorobach serca i zaburzeń ciśnienia oraz w odwodnieniu organizmu. Przedawkowanie potasu jest szkodliwe dla organizmu.
Symptomem niedoboru potasu jest:apatia, słabość oraz nadmierne pragnienie. Następnie pojawiają się zawroty i bóle głowy,kołatanie serca i trudność w oddychaniu. Potas może być wydalany na skutek zaburzeń układu pokarmowego( biegunki,wymioty) .Innym czynnikiem wpływającym na utratę potasu jest alkoholizm i marskość wątroby,hipokalemia występująca na skutek oparzenia, wstrząsu pourazowego i niedrożności jelit. Objawy choroby to:niepokój,wiotkość mięśni, zanik lub osłabienie odruchów,paraliż, niewydolność oddechowa,wielomocz, nadmierne pragnienie, zaburzenie w zapisie EKG .Niekiedy może dojść do tężyczki i śpiączki.
Potas występuje w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Możemy dostarczać go organizmowi w naturalny sposób spożywając owoce bogate w potas np.: awokado, banany, orzechy,pomarańcze, nasiona roślin strączkowych pełnoziarnistych produktach zbożowych, pomidorach , kapuście, ziemniakach oraz w mięsie, rybach,mleku, jogurcie. Dzienne zapotrzebowanie potasu wynosi około 100mg.

Brak komentarzy: