Potas jest głównym kationem(jonem
dodatnim)płynu komórkowego i jednym z najważniejszych pierwiastków
wchodzących w skład płynów ustrojowych człowieka. Wpływa na
funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Wpływa na
metabolizm węglowodanów i wraz z sodem na gospodarkę wodna
organizmu. Pomaga utrzymać kwasowo-zasadową . Metal ten jest ważnym
składnikiem cytoplazmy komórek (mięśni i narządów miąższowych).
Długotrwały wysiłek fizyczny
powoduje spadek zawartości potasu w mięśniach. Dlatego też
sportowcy(lekkoatleci) muszą uzupełniać potas w postaci tabletek.
Potas jest dostępny w aptece w postaci granulatu,roztworu i
tabletek. Można przyjmować go profilaktycznie podczas posiłków.
Nie mogą przyjmować potas (bez konsultacji z lekarzem ) chorzy na
ostrą i przewlekłą niewydolność nerek, przy wrzodach żołądka
i jelit,w chorobach serca i zaburzeń ciśnienia oraz w odwodnieniu
organizmu. Przedawkowanie potasu jest szkodliwe dla organizmu.
Symptomem niedoboru potasu jest:apatia,
słabość oraz nadmierne pragnienie. Następnie pojawiają się
zawroty i bóle głowy,kołatanie serca i trudność w oddychaniu.
Potas może być wydalany na skutek zaburzeń układu pokarmowego(
biegunki,wymioty) .Innym czynnikiem wpływającym na utratę potasu
jest alkoholizm i marskość wątroby,hipokalemia występująca na
skutek oparzenia, wstrząsu pourazowego i niedrożności jelit.
Objawy choroby to:niepokój,wiotkość mięśni, zanik lub osłabienie
odruchów,paraliż, niewydolność oddechowa,wielomocz, nadmierne
pragnienie, zaburzenie w zapisie EKG .Niekiedy może dojść do
tężyczki i śpiączki.
Potas występuje w produktach
spożywczych pochodzenia roślinnego. Możemy dostarczać go organizmowi w
naturalny sposób spożywając owoce bogate w potas np.: awokado,
banany, orzechy,pomarańcze, nasiona roślin strączkowych
pełnoziarnistych produktach zbożowych, pomidorach , kapuście,
ziemniakach oraz w mięsie, rybach,mleku, jogurcie. Dzienne
zapotrzebowanie potasu wynosi około 100mg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz