W walce z migrena jest ważna
odpowiednia dieta, uzupełniająca odpowiednich składników
pokarmowych, których brak wywołuje bardzo silny ból głowy. Do
takich składników należą: witamina C (kwas askorbinowy), witamina
B ( szczególnie B³-niacyna
), witamina E oraz magnez i miedzi. W żywieniu w migrenie zaleca
się:
-wprowadzenie (raz dziennie )produktów
bogatych w witaminy z grupy B,które zawarte są w pełnych ziarnach
zbóż min :żyto,jęczmień, proso, kasze gryczana, owies, brązowy
ryż i kukurydzę;
-spożywanie większej ilości
marchwi,selera,buraków ,ogórków i pietruszki;
-zapotrzebowanie na magnez i wapń
należy uzupełniać jedząc zielone warzywa liściaste;
-ryby najlepiej spożywać tylko świeże
i z czystych wód np. łosoś, makrela,pikling, sardynki. Tłuszcz
znajdujący się w rybach ma łagodne działanie przeciwzapalne;
-oliwę z oliwek,awokado, nasiona
słonecznika,sezamu i kiełki pszenicy zawierające witaminę E;
-mięso najlepiej z chowu
naturalnego;-zielone oliwki,które są źródłem miedzi; picie dużo
soków.
Przy migrenie należy ograniczyć:
-produkty zawierające konserwanty i
środki chemiczne;
-produkty uczulające i wywołujące
alergie jak:przetwory z mleka krowiego i pszenicy oraz owoce
cytrusowe, truskawki,kwaśne jabłka,żurawina,winogrona, śliwki,
pomidory,surowy szpinak,zieloną paprykę, drożdże i ocet;
-produkty zawierające aminy-,czerwone
wino,czekoladę,ser żółty, produkty drożdżowe,śledzie;
-napoje-kawę, herbatę i
coca-colę;spożywanie gotowanej fasoli,bobu oraz orzechów.
W migrenie posiłki nie powinny być
zbyt obfite ,najlepiej jeść często i w małych ilościach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz