poniedziałek, 1 kwietnia 2013

ŻYWIENIE W MIGRENIE

W walce z migrena jest ważna odpowiednia dieta, uzupełniająca odpowiednich składników pokarmowych, których brak wywołuje bardzo silny ból głowy. Do takich składników należą: witamina C (kwas askorbinowy), witamina B ( szczególnie B³-niacyna ), witamina E oraz magnez i miedzi. W żywieniu w migrenie zaleca się:
-wprowadzenie (raz dziennie )produktów bogatych w witaminy z grupy B,które zawarte są w pełnych ziarnach zbóż min :żyto,jęczmień, proso, kasze gryczana, owies, brązowy ryż i kukurydzę;
-spożywanie większej ilości marchwi,selera,buraków ,ogórków i pietruszki;
-zapotrzebowanie na magnez i wapń należy uzupełniać jedząc zielone warzywa liściaste;
-ryby najlepiej spożywać tylko świeże i z czystych wód np. łosoś, makrela,pikling, sardynki. Tłuszcz znajdujący się w rybach ma łagodne działanie przeciwzapalne;
-oliwę z oliwek,awokado, nasiona słonecznika,sezamu i kiełki pszenicy zawierające witaminę E;
-mięso najlepiej z chowu naturalnego;-zielone oliwki,które są źródłem miedzi; picie dużo soków.
Przy migrenie należy ograniczyć:
-produkty zawierające konserwanty i środki chemiczne;
-produkty uczulające i wywołujące alergie jak:przetwory z mleka krowiego i pszenicy oraz owoce cytrusowe, truskawki,kwaśne jabłka,żurawina,winogrona, śliwki, pomidory,surowy szpinak,zieloną paprykę, drożdże i ocet;
-produkty zawierające aminy-,czerwone wino,czekoladę,ser żółty, produkty drożdżowe,śledzie;
-napoje-kawę, herbatę i coca-colę;spożywanie gotowanej fasoli,bobu oraz orzechów.
W migrenie posiłki nie powinny być zbyt obfite ,najlepiej jeść często i w małych ilościach.

Brak komentarzy: