piątek, 28 czerwca 2013

ZALETY GOTOWANIA NA PARZE

Przygotowanie posiłków gotowanych na parze, zdobywa coraz więcej zwolenników zdrowego i naturalnego żywienia. W odróżnieniu od tradycyjnego gotowania w wodzie , żywność przygotowana na parze zachowuje większy udział składników mineralnych. Żywność gotowana długo w wodzie traci częściowo minerały np. potas 35-65%, magnez 15-70% , witamina C 70%. Podczas tradycyjnego gotowanie ,duszenia i smażenia żywność traci swoją wagę o 30-40%.,gotowane na parze jedynie 10-20%. Przykładowo warzywa i ziemniaki gotowane na parze nie tracą swej wagi.
Zalety gotowania na parze: posiłki są małokaloryczne; ograniczamy szkodliwą dla organizmu sól;
produkty zyskują własny smak, aromat ; warzywa świeże i mrożone zachowują swoją barwę i pięknie prezentują się na talerzy lub w sałatkach; na parze gotujemy obok warzyw mięso, ryby, kasze,ryż;gotowanie na parze jest krótsze ( temperaturze 120°C), w tradycyjnym gotowaniu temperatura wynosi 100°C.
Żywność gotowana na parze jest polecana szczególnie osobom otyłym, o wysokim poziomie cholesterolu, z nadciśnieniem,dla rekonwalescentów, ludzi w podeszłym wieku i chorym na dolegliwości układu trawiennego.
Do przygotowania potraw naparze niezbędne są odpowiednie garnki np. szybkowary wyposażone w specjalne wkładki, garnki wielopoziomowe-elektryczne lub tańsze- metalowe wkładki do normalnych garnków.

Brak komentarzy: