Przygotowanie posiłków gotowanych na
parze, zdobywa coraz więcej zwolenników zdrowego i naturalnego
żywienia. W odróżnieniu od tradycyjnego gotowania w wodzie ,
żywność przygotowana na parze zachowuje większy udział
składników mineralnych. Żywność gotowana długo w wodzie traci
częściowo minerały np. potas 35-65%, magnez 15-70% , witamina C
70%. Podczas tradycyjnego gotowanie ,duszenia i smażenia żywność
traci swoją wagę o 30-40%.,gotowane na parze jedynie 10-20%. Przykładowo warzywa i ziemniaki
gotowane na parze nie tracą swej wagi.
Zalety gotowania na parze: posiłki są
małokaloryczne; ograniczamy szkodliwą dla organizmu sól;
produkty zyskują własny smak, aromat
; warzywa świeże i mrożone zachowują swoją barwę i pięknie
prezentują się na talerzy lub w sałatkach; na parze gotujemy obok
warzyw mięso, ryby, kasze,ryż;gotowanie na parze jest krótsze (
temperaturze 120°C), w
tradycyjnym gotowaniu temperatura wynosi 100°C.
Żywność gotowana na parze jest
polecana szczególnie osobom otyłym, o wysokim poziomie
cholesterolu, z nadciśnieniem,dla rekonwalescentów, ludzi w
podeszłym wieku i chorym na dolegliwości układu trawiennego.
Do przygotowania potraw naparze
niezbędne są odpowiednie garnki np. szybkowary wyposażone w
specjalne wkładki, garnki wielopoziomowe-elektryczne lub tańsze-
metalowe wkładki do normalnych garnków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz