czwartek, 6 marca 2014

SEZAM- WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Sezam jest najstarszą rośliną oleistą. Olej sezamowy używany był w starożytności. Pochodzi z Afryki. Istnieje kilka gatunków sezamu uprawianych w rejonach podzwrotnikowych min:Indie. Sezam indyjski ma spłaszczone nasiona-białe , brązowe lub czarne. Zbiera się je niedojrzałe. Z nasion sezamu uzyskuje się cenny olej sezamowy. Nasiona sezamu zawierają oleje nienasycone (54,8 g na 100g), witaminy A,B,E oraz sole mineralne jak: magnez, potas, wapń.
Sezam jest naturalnym lekiem. Właściwości lecznicze posiadają nasiona, olej sezamowy, napar z nasion oraz napar i wywar z liści rośliny. Nasiona sezamu działają lekko przeczyszczająco. Olej sezamowy zalecany jest w schorzeniach wątroby, pęcherzyka żółciowego i nerek. Olej tłoczony na zimno zawiera witaminę F, która odmładza organizm,dodaje energii i przeciwdziała chorobom serca. Napar z nasion pomaga w leczeniu zaparć, osteoporozy, zesztywnienia stawów, zawrotów głowy, osłabieniu wzroku i szumu w uszach. Wywar i napar z liści sezamu są skuteczne na zapalenie pęcherza i w biegunce. Ponadto sezam wzmacnia zęby i kości.
Olej sezamowy skutecznie leczy : rany oparzeniowe, czyraki, owrzodzenia. W okresie ciąży, zaleca się zapobiegawczo na rozstępy, po kąpieli wcierać olej sezamowy w skórę.
Prażone ziarna sezamu wykorzystuje się do celów kulinarnych. Sezam ma orzechowy aromat, chętnie dodaje się go do potraw słodkich i pikantnych, sosów, past.

Brak komentarzy: