wtorek, 13 maja 2014

ANYŻ-ROŚLINA LECZNICZA

Anyż, zwany jest anyżkiem. Owoc rośliny biedrzeńca anyż . Roślina była znana i ceniona w czasach starożytnych. Dodawano ją do aromatycznych ciast i napoi.
Anyż jest rośliną leczniczą . Właściwości lecznicze posiadają: nasiona anyżu i zawarty w nich olejek anyżowy. W naturalnym leczeniu wykorzystuje się napar z nasion anyżu ,olejek, nalewkę anyżową, kąpiele z dodatkiem olejku, wyciągi z nasion.
Anyż z olejkiem anyżowym, działa korzystnie na trawienie. Ułatwia wydalanie gazów , wpływa rozluźniająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Napar z anyżu zaleca się w chorobach górnych dróg oddechowych( kaszel,stany zapalne gardła i oskrzeli). Szczególnie działa wykrztuśne, rozluźnia śluz zalegający w oskrzelach. Ponadto jest zalecany kobietom karmiącym , stymuluje proces laktacji.(stosować pod opieką lekarza). Anyż stosuje się również w chorobach układu moczowego, działa moczopędnie i oczyszcza nerki .Kąpiel z dodatkiem olejku działa przeciwbólowo, rozluźniająco oraz łagodzi stany napięć nerwowych i przedmiesiączkowych. Nalewka anyżowa na spirytusie, podana przed posiłkiem pobudza apetyt i wzmacnia trawienie.
Olejek anyżowy jest składnikiem płynów do płukania jamy ustnej oraz past do mycia zębów. Wyciągi z anyżu, oczyszczają cerę tłustą i trądzikową, przyśpieszają gojenie ran. Zapach anyżu odpędza komary, kleszcze i likwiduje pchły i wszy.
Anyż ma zastosowanie w przemyśle: spożywczym,cukierniczym(wypieki i cukierki anyżowe), perfumeryjnym, farmaceutycznym i w aromaterapii.

Brak komentarzy: