piątek, 16 maja 2014

BROKUŁY-WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE, ODŻYWCZE I SMAKOWE

Ojczyzną brokułów są kraje śródziemnomorskie. Warzywo tworzą intensywne ciemnozielone -różyczki, osadzone na mięsistych, jasnozielonych łodygach.
Brokuły posiadają cenne właściwości odżywcze, są zasobne w witaminy z grupy B, witaminy C, A, PP, E oraz karoten. Zawierają sole mineralne i mikroelementy(wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas i siarkę).
Brokuły znajdują zastosowanie w leczeniu naturalnym. Z uwagi na dużą zawartość witaminy C, wzmacniają odporność organizmu i pomagają w przyswajaniu żelaza. Wzmacniają także system immunologiczny, hamują rozwój komórek rakowych, dlatego też są zalecane osobom chorym oraz wprowadza się je (profilaktycznie) do diet np.:przy anemii i braku apetytu.
Duża zawartość witamin z grupy B i sole mineralne regulują gospodarkę białkiem, tłuszczem w ustroju. Zaleca się je również w zaburzeniach nerwowych, obrzękach kończyn oraz w schorzeniach skóry.
Brokuły posiadają swoiste walory smakowe , warto je umieścić w naszym jadłospisie. Możemy je spożywać gotowane lub na surowo. Najlepiej kupować brokuły średnie,o jędrnych ciemnozielonych różyczkach. Żółte są bezwartościowe i niesmaczne.

Brak komentarzy: