piątek, 2 maja 2014

NATURALNE LECZENIE W OKRESIE WIOSENNEGO OSŁABIENIA

Organizm po zimie jest osłabiony, przechodzi okres wiosennego osłabienia, tzn. jest nieodporny na infekcję , szczególnie układu oddechowego (katar, kaszel,grypa), zaburzenia pracy układu pokarmowego-liczne złogi,wynikające z braku warzyw, brak energii spowodowany brakiem spacerów, słońca itd.
Naturalne leczenie w tym okresie polega głównie na wzmocnieniu układu odpornościowe:
-na początek dobrze jest oczyścić układ pokarmowy, naturalnymi sposobami, Można zastosować np. dietę tybetańską, która opiera się na jedzeniu gotowanej pszenicy,która oczyszcza wątrobę;
- uzupełnienie niedoborów witamin, mikroelementów, flawonoidów, łatwo przyswajalnych cukrów, tłuszczów niezbędnych dla organizmu. Źródłem ich są naturalne soki że świeżych warzyw i owoców. Dieta oparta na sokach warzywnych oczyszcza organizm,wspomaga trawienie , a co najważniejsze reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową. Chroni organizm przed chorobami i nowotworami. Tak samo odżywiają organizm soki owocowe. Dieta oparta na sokach oczyszcza organizm,usuwa zmęczenie i dodaje energii. Najlepiej pić soki na przemian - dniami;
- ostatnio bardzo ceni się właściwości lecznicze soku z brzozy, najlepszy jest świeży. Oczyszcza i wzmacnia organizm na wiosnę;
-mleczko pszczele i pyłek pszczeli są nieocenionym źródłem białka, które regeneruje i odnawia komórki organizmu. Pyłek pszczeli zawiera makro- i mikroelementy min. wapń,żelazo,srebro, cynk,chrom. Zmielony pyłek z miodem propolisowym, jest wspaniałym lekiem na wiosenne dolegliwości (grypę i przeziębienia);
-kiełki roślinne- coraz bardziej popularne,znakomite do wiosennych sałatek,twarożków. Kiełki rzeżuchy i rzodkiewki oraz inne dodają dużo energii.
Nie należy zapomnieć o zbawiennym działaniu na zdrowie ruchu i spacerów na świeżym powietrzu.
Prześlij komentarz