czwartek, 3 lipca 2014

TATARKA- ROŚLINA LECZNICZA I MIODODAJNA

Tatarka jest rośliną jednoroczną,pochodzi z Azji Środkowej. Ceniona była już przez ludy koczownicze z uwagi na krótki okres wegetacji(90 dni).
Tatarkę zaczęto stosować do celów farmaceutycznych , od momentu wykrycia w niej cennych związków leczniczych, przede wszystkim rutyny(składnik witaminy PP) oraz bioflawonoidu wpływającego na odporność organizmu i stan naczyń włosowatych. Naturalnym surowcem leczniczym jest susz rośliny, który zawiera rutynę.
Tatarka doskonale usprawnia układ krwionośny, szczególnie reguluje przepuszczalność naczyń włosowatych, zapobiega kruchości naczyń krwionośnych. Leczy dokuczliwe siniaki, wybroczyny i obrzęki. Zapobiega dokuczliwym uderzeniom fali gorąca i zaczerwienieniu skóry w okresie menopauzy u kobiet. Rutyna zawarta w roślinie jest składnikiem wielu preparatów leczniczych min. na krwawienie dziąseł.
Ponadto tatarka jest rośliną miododajną. Jej nasiona (brązowe lub szare) służą do produkcji smacznej kaszy, którą dodaje się do farszów, dań i słodkich deserów. Z rośliny wyrabia się także mąkę. Do celów piekarniczych , używa się ją z innymi rodzajami mąki. Wyrabia się z niej wyśmienite ciasteczka. Doskonale nadaje się jako zagęstnik np. do zup i gulaszów.

Brak komentarzy: