piątek, 4 lipca 2014

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE PSZENICY ZWYCZAJNEJ

Pszenica zwyczajna jest rozpowszechniona prawie na całym świecie. W Polsce uprawia się na nizinach i niższych partiach gór. Rozróżnia się różne odmiany pszenicy, najnowsze dają więcej ziaren, ale są one uboższe od tradycyjnej w składniki odżywcze jak: witaminy i minerały.
Do celów leczniczych stosuje się pszenicę zwyczajną, której ziarna zawierają niezbędne minerały i witaminy(szczególnie E).
W leczeniu naturalnym jako surowiec wykorzystuje się ziarno, kiełki pszenicy, otręby, odwary i okłady. Pszenica wzmacnia, regeneruje i oczyszcza organizm. Korzystnie wpływa na układ trawienny, szczególnie pomocna jest w schorzeniach wątroby. Zalecana jest w miażdżycy i innych chorobach układu krążenia. Kiełki pszenicy stosuje się w kuracji oczyszczającej i wzmacniająco-witaminizującej. Kuracja odmładza ustrój oraz zapobiega zmianom nowotworowym. Odwar z otrąb połączony z miodem, leczy zapalenia dróg oddechowych oraz łagodzi suchy kaszel.
Ponadto otręby pszenne w postaci okładów przykłada się na owrzodzenia, obrzęki, rany, miejsca zarażone różą. Dzieciom chorym na krzywicę, zaleca się kąpiel w odwarze z otrąb, która wzmacnia organizm. Na koniec to co ważne dla Pań, maseczka z otrąb poprawia stan skóry, odmładza i regeneruje.

Prześlij komentarz