poniedziałek, 7 lipca 2014

ZABURZENIA W JELICJE GRUBYM (ZAPARCIA)-DIETA

Złe nawyki żywieniowe oraz mało aktywny styl życia , prowadzą do szeregu zaburzeń w procesie wydalniczym (usuwania masy kałowej) jelita grubego. Często dochodzi do jej zatrzymania, w różnych odcinkach, co objawia się uciążliwymi objawami np. wzdęcia i powoduje wielodniowe zaparcie. Rozróżniamy dwa rodzaje zaparć. Pierwsze przewlekłe, nazywane atoniczne, spowodowane zwiotczeniem jelit np. u osób starszych i otyłych. Drugie to spastyczne,objawiające się nadmierną kurczliwością jelita grubego.
Dieta naturalna w obu przypadkach , powinna być dopasowana do danego rodzaju.
W zaparciu atonicznym zaleca się : pieczywo razowe i inne przetwory z pełnego ziarna zbóż(grube kasze,płatki zbożowe, otręby), dużo surowych warzyw , owoce ze skórką, soki owocowe i warzywne oraz przetwory mleczne (kefir, kwaśne mleko,twarożek). Rano na czczo można wypić zimne płyny, pobudzające np. mocną kawę lub herbatę. Dobrze jest rano wypić łyżkę oleju lub zjeść łyżeczkę masła. Potrawy, które zawierają tłuszcze lub oleje roślinne , doskonale wpływają na jelito grube. Ważne! w diecie tej, należy wykluczyć pokarmy wzdymające np. warzywa kapustne, rośliny strączkowe, czekoladę, kakao, świeże pieczywo, ryż biały i mąkę ziemniaczaną.
W zaparciu spastycznym (pustych jelit), dieta powinna być lekkostrawna - gotowana. Potrawy i napoje powinny być ciepłe. Należy unikać potraw wzdymających i pikantnych. Dieta powinna zawierać : czerstwe pieczywo pszenne,produkty z grubego przemiału zbóż (chleb razowy z ziarnami, grube kasze,płatki i otręby). Mogą być: makarony, świeże mleko, jaja, sery twarogowe, masło, śmietankę, chude mięso, drób, ryby, oleje roślinne, miód, owoce i inne.Nie zaleca się : potraw smażonych i ostro przyprawionych z dużą ilością błonnika pokarmowego, potraw wzdymających, bardzo zimnych lub bardzo gorących płynów, naturalnej kawy, mocnej herbaty i alkoholu.
Prześlij komentarz