wtorek, 8 lipca 2014

ZAŚLAZ POSPOLITY DO CELÓW LECZNICZYCH I INNYCH

Roślina posiada wszechstronne zastosowanie. Jej nasiona, są wykorzystywane w celach spożywczych. Spożywa się je (niedojrzałe) na surowo lub gotowane. Dodaje się do sałatek, surówek, sosów, dań mięsnych, drobiowych, rybnych, ciast i deserów. Zmielone nasiona zaślazu pospolitego dodane do chleba podnoszą jego właściwości odżywcze i walory smakowe.
Nasiona rośliny zawierają dużo protein, tłuszczów i węglowodanów. Preparaty w różnej postaci są stosowane w leczeniu naturalnym. Mają działanie ściągające, moczopędne, łagodzące, przeciwgorączkowe i przeczyszczające. Są pomocne w schorzeniach oczu np. zmętnieniu rogówki .Zaleca się również w dolegliwościach układu moczowego i pokarmowego. Napar z liści ślazu doskonale łagodzi podrażnienia skóry. Okłady z liści tej rośliny są pomocne w leczeniu owrzodzeń, krost oraz trudno gojących się ran. Również olej uzyskany z rośliny jest stosowany w lecznictwie, farmaceutyce oraz w produkcji przemysłowej.
Włókna łykowe rośliny, służą do wyrobu lin, worków, papieru, płyt budowlanych itd.
Prześlij komentarz