środa, 9 lipca 2014

DIETA ZALECANA W TRĄDZIKU




Problemy z trądzikiem ma wielu młodych ludzi. Jest to choroba skóry, która objawia się zaczerwienieniem skóry, licznymi ropnymi krostami,wągrami, grudkami na czole, policzkach, plecach, nosie, podbródku, plecach i ramionach.
Właściwa dieta, odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu naturalnym trądzika. Zalecana jest dieta pełnowartościowa, nisko-tłuszczowa oraz zdrowy tryb życia. W jadłospisie diety powinny znaleźć się witaminy(A,B i C), składniki mineralne(selen i cynk), wielonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa , oleje roślinne-słonecznikowy i sojowy).Witaminę A, zawierają takie produkty jak: marchew, szpinak, brzoskwinie i wątróbka. Jest ona odpowiedzialna za wygląd skóry, natomiast witamina E zapobiega powstawaniu kolejnych wykwitów. Witamina C, zawarta w świeżych owocach i warzywach,uodparnia organizm na infekcje skórne. Jeżeli chodzi o zalecane minerały jak cynk i selen, najwięcej znajduje się ich w ostrygach,chudym mięsie,drobiu,orzechach i grzybach.
Sumując zalecenia diety, wskazane jest spożywać:dużo świeżych warzyw(buraki, marchew,owoce bogate w witaminę C); gotowane lub pieczone na ruszcie ryby; chude mięso bez skóry (kurczak,indyk, cielęcina); przetwory zbożowe z pełnego przemiału; jogurty zawierające żywe kultury bakterii; skorupiaki bogate w cynk; herbatki ziołowe z bratka polnego i krwawnika.
Natomiast należy ograniczyć spożywanie: dań smażonych i odgrzewanych; słodycze, czekoladę, cukier; owoce cytrusowe; solone, kwaśne i marynowane produkty; ostre przyprawy; gorące płyny; mocną kawę i herbatę oraz alkohol.
Ważne! Osoby ze skłonnością do trądziku powinny unikać potraw takich jak: (pizza, frytki i hamburgery)

Brak komentarzy: