poniedziałek, 18 sierpnia 2014

IMBIR MIOGA (JAPOŃSKI)-NATURALNY LEK




Największe uprawy tej rośliny znajdują się na obszarze Japonii. Imbir mioga jest mocno związany z tradycją tego kraju. Jest byliną, której części jadalne to: kłącza, rozłogi, owoce i pączki kwiatowe. Sproszkowane kłącza są przyprawą, która przypomina smakiem imbir lekarski. Korzenny smak i aromat imbiru mioga doskonale podkreśla smak dań mięsnych, warzywnych, grzybów, roślin strączkowych oraz cukierniczych.
Imbir japoński jest również rośliną leczniczą. Zawiera cenne substancje takie jak:olejek lotny, żywice, cukry, skrobie, substancje śluzowe, alkaloidy i fenol. Lecznicze są okłady z wyciągu kłącza oraz wyciąg z korzenia rośliny. Okłady z wyciągu z kłącza imbiru japońskiego są stosowane zewnętrznie. Działają rozgrzewająco np. na zmarznięte dłonie lub stopy. Są doskonałym naturalnym lekiem na schorzenia infekcyjne górnych dróg oddechowych, łagodzą kaszel i leczą choroby płuc i oskrzela. W wymienionych schorzeniach najkorzystniejszy efekt daje położenie okładu naprzemiennie tzn. jednego wieczoru na przód klatki piersiowej, drugiego na plecy. Okłady z wyciągu kłącza pomocne są na schorzenia nerek( np. kamica), na dolegliwości kobiece (upławy, grzybice pochwy, skąpe miesiączkowanie) oraz pomagają w hemoroidach.
Natomiast wyciąg z korzenia rośliny wpływa korzystnie na układ trawienny,pobudza. wydzielanie soków żołądkowych i poprawia przemianę materii, leczy niestrawność. Poprawia apetyt, reguluje pracę układu pokarmowego, wzmacnia żołądek i wątrobę , działa przeciwwymiotnie, rozkurczowo oraz wiatropędnie. Wyciąg jest doskonałym lekiem na przeziębienie, katar, kaszel , nieżyty oskrzeli, zapalenie płuc. Posiada także właściwości regenerujące organizm po ciężkiej chorobie oraz pomaga w chorobie lokomocyjnej.

Brak komentarzy: