poniedziałek, 11 sierpnia 2014

SZPINAK INDIAŃSKI-WALORY SMAKOWE I LECZNICZE




Szpinak indiański jest również znany jako cejloński, malabarski lub wyćwiklin. Pochodzi z Indii Wschodnich lub Chin. Jest cennym warzywem. Do celów kulinarnych wykorzystuje się młode liście o delikatnym smaku. Smaczne są zarówno na surowo jak i gotowane. Dodaje się je do sałatek, surówek,sosów, jaj. Podkreślają smak gulaszów warzywnych, pasztetów oraz dań mięsnych, drobiowych, rybnych, i wszelkich farszów.
Liście rośliny posiadają także naturalne działanie lecznicze. Spożywanie dań z liści szpinaku indiańskiego zalecane jest osobom osłabionym, anemicznym , przepracowanym oraz rekonwalescentom. Liście wykazują działanie krwiotwórcze, wzmacniające i regenerujące. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy, zapobiegają nieżytom przewodu pokarmowego, poprawiają trawienie i proces przyswajania składników odżywczych. Ponadto oczyszczają organizm i poprawiają przemianę materii. Zewnętrznie liście rośliny leczą schorzenia skóry takie jak: trądzik, krosty oraz łuszczyce.

Brak komentarzy: