wtorek, 26 sierpnia 2014

JABŁKO MAMI-SMACZNY OWOC O WŁAŚCIWOŚCIACH LECZNICZYCH

Jabłko mami znany jest również jako mammea amerykańska. Występuje w krajach południowych i środkowych Ameryki, na Antylach, Florydzie, Karaibach. Jest bardzo popularne w Indiach. Owoc jest smaczny o słodkim miąższu,przypominającym morelę. Najwięcej wartości posiada surowy owoc. Niestety jest dostępny tylko w krajach pochodzenia. Bardzo szybko psuje się. Owoce są przerabiane na przetwory min. kompoty, dżemy, marmoladę soki i galaretki. Znane są napoje orzeźwiające oraz alkohole (na Antylach wyrabia się likier z kwiatów mammei amerykańskiej).
Smaczne jabłko mami posiada właściwości lecznicze. W krajach tropikalnych jest popularnym, naturalnym środkiem na bóle brzucha i zatrucia pokarmowe. Pomaga na wzdęcia, niestrawność i nieżyty żołądka, ułatwia trawienie i pobudza apetyt. Produkty z jabłka mami są odżywcze, wzmacniają i regenerują organizm oraz oczyszczają z toksycznych produktów przemiany materii.
Herbatka z liści mammei amerykańskiej, pomocna jest na infekcje górnych dróg oddechowych. Obniż gorączkę, łagodzi dolegliwości związane z przeziębieniem jak: katar, kaszel. Pomaga w grypie i astmie. Zewnętrznie, stosuje się leczniczo olej z nasion jabłka mami. Jest on naturalnym środkiem kosmetycznym, poprawiającym wygląd skóry. Likwiduje piegi i przebarwienia skórne.
Prześlij komentarz