środa, 29 kwietnia 2020

Właściwości lecznicze czarnej jagody


Czarna jagoda rośnie głównie w lasach iglastych na glebach kwaśnych. Czas kwitnienia trwa od maja do czerwca . W zależności od regionów Polski jest też nazywana borówką lub czerniną. Owoce czarnej jagody dojrzewają 5-6 tygodni od kwitnienia. Zbiera się je od początku czerwca do września . Dojrzałe owoce zawierają cukry/fruktoza/,kwasy organiczne /np. cytrynowy /. Zawierają dużo witamin C,B1, B2, i PP oraz magnezu i żelaza. W jagodach występuje substancja o właściwościach leczniczych zbliżonych do insuliny tzw glikokininy, które obniżają poziom cukru w krwi. Czarna jagoda polepsza widzenie w ciemnościach a szczególnie o zmroku w tzw kurzej ślepocie, obniża przepuszczalność i łamliwość naczyń włosowatych. Świeże owoce i dżem z nich działają przeczyszczająco, natomiast suszone uszczelniają błonę śluzową jelit,zabezpieczają przed wchłanianiem jadu, leczą bakteryjne zapalenie przewodu pokarmowego i biegunki. Czarne jagody można podawać dzieciom, są zalecane górnikom gdyż zapobiegają przed pylicą płuc. Przetwory z jagód czarnych porażają robaki jelitowe/glisty i owsiki/. Nie słodzone przetwory mogą być ważnym składnikiem diety dla cukrzyków. Napary, wywary i odwary z suszonych owoców można stosować do płukania gardła i jamy ustnej w zapaleniach błon śluzowych..Natomiast napar działa korzystnie przy zapaleniu dróg moczowych,ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Liście czarnych jagód są składnikiem wielu mieszanek ziołowych dla cukrzyków. Zewnętrznie okłady z owoców pomagają przy egzemie. Jagody czarne nadają się do przetwórstwa,dzięki swojej barwie nadają czysty ,trwały kolor winom.

Brak komentarzy: