czwartek, 14 maja 2020

Lecznicze właściwości kapusty



Kapusta jest uniwersalnym lekiem naturalnym,stosowana jako okłady zewnętrznie i przyjmowana na dolegliwości wewnętrzne. Znali jej działanie lecznicze Rzymianie ,głównie jako środek przyśpieszający gojenie się ran. Współczesne badania naukowe potwierdzają lecznicze właściwości kapusty. Zawiera ona w sobie magnez, mangan, wapń, żelazo dużo sodu oraz witaminy A, C, E i z grupy B. W kapuście stwierdzono np. goitryny, poprawiające czynność tarczycy oraz substancje antyrakowe. Kapuście przypisuje się właściwości oczyszczające i odtruwające organizm ludzki. Surówka z kapusty surowej czy kiszonej jedzona do obiadu poprawia trawienie posiłku. Liście kapusty stymulują choroby skóry. Stosuje się świeże i najbardziej soczyste liście na okłady. Liście myjemy, suszymy i rozgniatamy wałkiem .Następnie rozkładamy warstwami na ranę lub inne zmiany skórne. Zawijamy opatrunek elastycznym bandażem. Okłady z kapusty stosuje się do wszelkich zmian skórnych ran, ropni, wrzodów,pryszczycy, pokrzywki, liszajów i odmrożeń oraz krwawiących hemoroidów. Pomagają one na bóle głowy, przy nerwobólach, nadwyrężeniu mięśni,bólach stawów, w goścu i rwie kulszowej. Zabieg jest bezpieczny i możliwy do stosowania w naturalnym warunkach domowych, ale trzeba mieć na uwadze własny stan zdrowia lub innej osoby i w razie wątpliwości konsultować się z lekarzem rodzinnym.

Brak komentarzy: