sobota, 16 maja 2020

Właściwości odżywcze i lecznicze cebuli


Cebula należy do najstarszych roślin. Jej wszechstronne, pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki zostało zauważone przez Egipcjan. Jedzono ją w dużych ilościach przy budowie piramid,wzmacniała organizm. W obecnych czasach ze względu na swój zapach podrażniający błony śluzowe nie jest warzywem popularnym. Jednak z uwagi na bogactwo substancji bioaktywnych, warto wprowadzić ją do swojego codziennego jadłospisu. Cebula zawiera substancje lecznicze witaminy A, C i z grupy B,prowitaminę A,sole mineralne/ potasu, sodu, wapnia, fosforu, żelaza, siarki,fluoru/. Zawiera cukier, enzymy, saponiny, tłuszcz, błonnik i węglowodany. Ma szerokie zastosowanie lecznicze min. jest stosowana na oparzenia i trudno gojące się rany /wyciąg z cebuli stanowi składnik maści /. Działa na organizm bakteriobójczo. Sok ze świeżej cebuli przynosi ulgę w grypie,przeziębieniu i innych chorobach dróg oddechowych Jest kilka odmian cebuli min. biała,żółta,czerwona i mała cebulka dymka ze szczypiorkiem.. Cebulka dymka jedzona na surowo wzmacnia układ odpornościowy, zaś szczypior zawiera dużo witaminy C Często jedzona cebula na surowo poprawia trawienie. Podnosi walory smakowe sałatek, surówek, dań duszonych i pieczonych, zup i sosów.

Brak komentarzy: