sobota, 3 grudnia 2011

DIETA LECZNICZA A NIKOTYNIZM


Palenie papierosów powoduje wiele poważnych chorób. Dym tytoniowy zawiera około 4 tysięcy związków chemicznych , w tym substancje rakotwórcze teratogenne (uszkadzające płód).
Nikotyna powoduje uzależnienie fizyczne i psychiczne. Wiele osób ( również młodych) pali zaraz po przebudzeniu. Pierwszy okres przerwania nałogu objawia się głodem nikotynowym, zmęczeniem, rozdrażnieniem i wzmożonym apetytem. Warto ten okres przetrzymać by osiągnąć cel, czyli wzmocnić swoje zdrowie i zdrowie bliskich .Palenie jest szkodliwe dla palacza i osobom przebywającym w pobliżu. Szczególnie szkodliwe jest dla kobiet w ciąży, zwiększa ryzyko uszkodzenia płodu a nawet prowadzi do jego śmierci. Dzieci matek palaczek częściej zapadają na choroby dróg oddechowych, alergie, wolniej rosną gorzej się uczą.
Palenie tytoniu prowadzi do zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C ( nawet o 50%).W czasie abstynencji od papierosów zaleca się spożywanie żywności zasadotwórczej. Pomaga to w usuwaniu nikotyny z organizmu przez drogi moczowe.
Działanie nikotyny na organizm: wywołuje skurcze naczyń; przyśpiesza czynność serca; podnosi ciśnienie krwi;powoduje choroby serca i płuc;sprzyja powstawaniu nowotworów min, raka płuc,wargi,języka,przełyku krtani,trzustki, szyjki macicy,pęcherza moczowego i nerek.
Zaleca się dietę leczniczą :
pokarm bogaty w witaminę E (kiełki pszenicy) tłuszcze roślinne, orzechy, migdały, soję nasiona słonecznika, ziarna zbóż, jaja, mleko i jego przetwory; dietę bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3,obecne w t jak; ziemniaki, marchew, suszone morele,szpinak, dynię); bioflawonoidy- działają przeciw-utleniająco , zawarte min. w winogronach,owocach cytrusowych,brokułach, pomidorach;
warzywa i owoce zawierające dużo witaminy C ( czerwona i zielona papryka, brokuły, kalafior, kapustę,ziemniaki,owoce cytrusowe i jagodowe); spożywać żywność zasadotwórczą ( warzywa,owoce,kiełki roślin strączkowych, mleko); jeść dużo ;ziarna zbóż , podroby, ryby- zawierają one dużo witamin z grupy B.
W codziennym posiłku należy ograniczyć: pokarmy tłuste, cię żko strawne; drobne przekąski typu paluszki, chipsy;alkohol pod każdą postacią; ograniczyć słodycze, napoje słodzone i kremy, oraz sól.

Brak komentarzy: