czwartek, 6 września 2012

ODŻYWIANIE A ZDROWIE

Podstawowe składniki pokarmowe to : błonnik,tłuszcz, nabiał, białko, antyoksydanty. Mogą one wywierać na organizm pozytywne i negatywne oddziaływanie.
Błonnik(pokarm roślinny)- rozpuszczalny błonnik( pektyny, guma) zabezpiecza organizm człowieka przed chorobami serca, cukrzycą, utrzymuje poziom glukozy. Nierozpuszczalne frakcje błonnika (celuloza i hemiceluloza), stanowią ochronę przed rakiem jelita grubego oraz zmniejsza stężenie toksycznych kwasów żółciowych, które sprzyjają rozwojowi raka.
Tłuszcze-(pokarm roślinny i zwierzęcy).Wyróżniamy trzy rodzaje tłuszczów nasycone, wielonienasycony, jednonienasycony , znajdujące się. Tłuszcze nasycone znajdujące się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego jak:smalec,słonina,tłuste mięso,masło,olej kokosowym i palmowym. Tłuszcz nasycone zwiększają ryzyko chorób: sercowo - naczyniowych , raka,uchyłkowatość jelita oraz powoduje otyłość. Wielonienasycone tłuszcze znajdują się w szafranie łąkowym,słoneczniku, kukurydzy, i oleju rybnym. Zawierają one zdrowe kwasy tłuszczowe min;omega -3, omega-6.Kwasy te zawierają ryby morskie łosoś i makrela,len i olej lniany,nerki, ziarno soi , pestki dyni,pierwiosnek,orzechy włoskie, oliwa z czarnych oliwek .Kwasy Omega-3 i 6 hamują krzepliwość krwi, rozluźniają mięśniówkę gładką ściany naczyń, zapobiegają zaburzeniom rytmu serca i zmniejszają ryzyko chorób serca.
Kwasy jednonienasycone np.: olej z oliwek, awokado, olej arachidowy, rzepakowy, obniżają poziom „złego” cholesterolu.
Nabiał-mleko jest doskonałym źródłem wapnia, ale nadmiar może być szkodliwy. Krowie mleka jest przyczyną alergii, szczególnie u małych dzieci(nietolerancja laktozy).Cukry zawarte w mleku(glukoza i galaktoza)mogą odkładać się w różnych tkankach prowadząc do min. zaćmy. Wapń można uzyskiwać z innych źródeł alternatywnych np. mleko sojowe, kozie i roślinnych( zielonych warzyw liściastych,ziaren,migdałów,suszonych owoców,soi,ryżu).
Białko-białko roślinne obniża poziom cholesterolu i poprawia stan tętnic. Nadmiar spożywanego białka zwierzęcego, powoduje wzrost ryzyka ubytku masy kotnej(utrata wapnia), miażdżycy, kamicy dróg moczowych i uszkodzenie nerek.
Antyoksydanty-zawierają owoce i warzywa .Antyoksydanty w naturalnej żywności absorbują wolne rodniki, zapobiegają nowotworom, pomocne są w przeziębieniu. Substancje fitochemiczne zawierają warzywa: kapusta, kalafior,brukselka.

1 komentarz:

tartinka pisze...

Olej rzepakowy również zawiera sporo kwasów omega-3, więcej nawet niż wymieniona oliwa z oliwek.