sobota, 8 listopada 2014

BIEGUNKA-LECZENIE POPRZEZ ODPOWIEDNIĄ DIETĘ I ODŻYWIANIE

Łagodne stany biegunki z powodzeniem możemy leczyć poprzez odpowiednie żywienie.
Istnieje gama produktów, które są zalecane w przypadku biegunek jak też te, które należy unikać lub przynajmniej ograniczać. Dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach lekkostrawnych, a zarazem wysokobiałkowych. Dobrze jest na początek zaaplikować sobie dwu lub trzydniową głodówkę oczyszczającą organizm. W tym czasie wskazane jest picie jedynie lekko osolonej wody (w małych ilościach, minimum 2 litry na dzień). Jest to bardzo ważne dla organizmu, gdyż biegunka wiąże się ze znacznym odwodnieniem organizmu. Ponadto poleca się rumianek, gorzką herbatę (nie mocną).
Jeżeli chodzi o ograniczenia, to nie poleca się dań zimnych, tłustych, słodyczy, gdyż powodują one silną perystaltykę jelit. Mocna kawa, mocna herbata, napoje gazowane również zwiększają objawy biegunki. Należy w tym czasie unikać picia mleka i wysoko-słodzonych soków owocowych.
O ile u zdrowego człowieka zaleca się pokarmy bogate w błonnik, to w przypadku biegunki taka dieta jest niedopuszczalna , ponieważ ma działanie przeczyszczające.
Długotrwała biegunka(powyżej kilku dni) wymaga konsultacji z lekarzem. Może być konsekwencją poważnych schorzeń wirusowych lub bakteryjnych, lub spowodowanych obecnością pasożytów.
Prześlij komentarz